Nemet ārā sadīgušus sīpolus un ķiplokus! Receptes izmantošanai dārzā un ēdienos

06-04-2024

Ekrānuzņēmumi

Marts un aprīlis ir laiks, kad var sākt diedzēt ziemai uzkrātos dārzeņus. Visbiežāk no tiem cieš sīpoli, un šeit ir svarīgi zināt, kā pareizi rīkoties, saskaroties ar šo problēmu.




Sīpolu dīgšana: ko darīt tālāk?

Zaļu, dzeltenīgu vai bālganu sīpolu dīgstu parādīšanās norāda uz uzglabāšanas apstākļu neievērošanu. Visbiežāk tas notiek augsta mitruma dēļ. Taču nevajag izmisumā izmist, ja sīpoli ir sākuši dīgt – ir vairākas rīcības iespējas.

Pirmā ir dīgstošo sīpolu stādīšana. Lai to izdarītu, varat izmantot divas metodes: stādīt to burkā ar ūdeni vai speciālā substrātā stādiem.

Otrā metode ir efektīvāka, taču tā prasa bagātīgu laistīšanu. Tādējādi jūs varat iegūt spēcīgas zaļo sīpolu lociņus, kas lieliski noderēs pirmo pavasara salātu pagatavošanai vai kā garšviela citiem ēdieniem.



Sakņu dārza aizsardzība pret kaitēkļiem

Agrāk vai vēlāk ikviens kaislīgs dārznieks saskaras ar nemitīgu kaitēkļu uzbrukumu, kas var nodarīt nopietnus bojājumus mūsu augiem. Šādos gadījumos mēs parasti ķeramies pie pārbaudītiem ķīmiskiem līdzekļiem, taču nevajadzētu aizmirst, ka daba mums dod arī citus, ne mazāk efektīvus aizsardzības līdzekļus.

Efektīvs veids, kā aizsargāties pret kaitēkļiem, ir izmantot diedzētus sīpolus un ķiplokus. Ja pēc ziemas mums ir palikušas diedzētas galviņas, kas vairs nav derīgas pārtikai, tās var izmantot mūsu augu labā.

Tās sasmalcinām, pievienojam ūdeni (apmēram 50 litrus), atstājam nostāvēties 10-14 dienas. Pēc tam iegūto šķīdumu var izmantot koku apstrādei, izveidojot vēl vienu efektīvu barjeru pret kaitēkļiem.

Vienkāršie tautas līdzekļi augu aizsardzībai ir ne tikai efektīvi, bet arī videi nekaitīgi. Atcerieties, ka mūsu daţādi triki palīdzēs jums saglabāt augu skaistumu un veselību, neizmantojot agresīvas ķīmiskās vielas.




Receptes neticami garšīgiem kotletēm

Neuztraucieties, ja jūsu sīpoli ir sākuši dīgt – tā var būt lieliska iespēja tos izmantot ēdienu gatavošanā un pievienot ēdienkartei jaunas garšīgas notis.

Sadīguši sīpoli ir bieži sastopama dārzkopju problēma pavasara vidū. Ko darīt, ja tas jau ir sācis zaļot, un iestādīt to zemē nav ne vēlēšanās, ne iespēju? Portāls Dzivei.lv piedāvā risinājumu – pagatavot no tā neticami garšīgus kotletes, kas ne tikai ietaupīs ražu, bet arī sniegs mums neatkārtojamu mājas vakariņu garšu.

Pagatavošanas process ir vienkāršs un pieejams ikvienam. Sākam ar to, ka notīrām diedzēto sīpolu un nomazgājam to. Pēc tam sagriež pēc iespējas mazākos gabaliņos un ieliek dziļā traukā. Pievienojam mannas putraimus, sāli, maltus melnos piparus un papriku – sastāvdaļas, kas mūsu kotletēm piešķirs bagātīgu garšu. Ieputo olas un visas sastāvdaļas labi samaisa.

Noslēguma akcents būs tomātu pasta, kas mūsu kotletēm piešķirs ne tikai spilgtu krāsu, bet arī unikālu garšu. Pēc rūpīgas samaisīšanas atstājiet kotletes uz 30 minūtēm, lai mannas putraimi labi uzbriest.

Uzkarsē pannu ar saulespuķu eļļu un veido kotletes, cepot tās no abām pusēm, līdz tās kļūst brūnas. Kotlešu vidum jābūt mīkstam un smaržīgam.

Un tagad mūsu sīpolu kotletes ir gatavas! Pasniedziet tos ar skābo krējumu un izbaudiet ar mīlestību un izdomu pagatavota veselīga ēdiena unikālo garšu.

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Kā izmantot dārzā sīpolu mizas, lai tiktu vaļā no zemesvēžiem

Nemet ārā sīpolu mizas! No tām iznāk varens mēslojums telpaugiem un sakņu dārzam

Nekad neizmet sadīgušus ķiplokus. Pieci iemesli, kāpēc tā!

Stādām ķiplokus pavasarī! Labākais veids, kā izmantot ziemā uzkrātās rezerves