
Foto – Pixabay
Mēs jums pastāstīsim, kā paātrināt zaļo un sarkano tomātu nogatavošanos atklātā laukā.
Tomātus audzē gandrīz visi latvieši, taču šiem augiem nepieciešama kvalitatīva kopšana, pretējā gadījumā ražas gaidīšana būs ļoti ilga. Pastāstīsim, kā paātrināt tomātu nogatavošanos atklātā laukā ar garantētu rezultātu.
Kāpēc nepieciešams tomātu nogatavošanās stimulators?
Kā zināms, tomāti ir “ilgi spēlējoša” kultūra, jo dabiskā ritmā no sējas līdz ražas novākšanai jāpaiet 5-7 mēnešiem. Tas ir daudz – mūsu platuma grādos vasara var būt karsta, bet gaisa temperatūra ne vienmēr stabila. Tāpēc daudzi audzētāji savā starpā konsultējas, ko darīt, lai tomāti nogatavotos ātrāk.
Paātrināt šo procesu ir nepieciešams ne tikai tāpēc, lai tomātus ēstu vai saglabātu. Ja to aizkavēsiet, tad rudenī augi var kļūt par upuriem fitoftorai, sēnītēm un dažādiem kaitēkļiem, kas aktivizējas, kad laiks kļūst vēsāks un ir lielāks mitrums.
Ir vairāki vienkārši un vienkārši veidi, kā paātrināt tomātu nogatavošanos atklātā zemē:
– palielināt gaismas daudzumu (veidojiet vienu stublāju, pagrieziet tuvāk saulei);
– novākt brūnas krāsas tomātus un atstāt tos kartona kastēs, lai tie nogatavotos;
– noņemt vismaz 1\3 ziedu kātiņu, jo īpaši dzinumu augšdaļā;
– kontrolēt laistīšanu, lai tomāti dotu spēku augļu veidošanai, nevis augšanai (no mitruma).
Var izmantot arī “vectētiņa” metodes – piemēram , veikt griezumu gar auga stumbru. Jums ar asu nazi ir jāpārgriež stublājs 15 cm attālumā no zemes. Ievietojiet iekšā zobu bakstāmo vai vara stiepli. Šāds triks pasargās tomātus no fitoftoras un paātrinās augļu nogatavošanos.
Banānu mizas – vēl viens nestandarta veids, kā aktivizēt tomātu nogatavošanos. Miza jāievieto maisiņā, pēc tam šis maisiņš jāuzliek uz tomātu stāda un jāsavieno tā, lai neiekļūtu gaiss. Pēc 3 dienām noņemiet to, un vēl pēc 3 dienām būsiet pārsteigti, kā augļi sāka sārtoties un nobriest.
Preparāti tomātu nogatavošanās paātrināšanai
Pieredzējuši audzētāji iesaka apsmidzināt tomātus ar šķīdumiem un uzlējumiem, lai paātrinātu to nogatavošanos.
Ielieciet 6-7 pieaugušu nātru krūmus 10 litru spainī ar ūdeni, noturiet 2-3 dienas un pēc tam apsmidziniet augus. Otra iespēja – ar joda izmantošanu. Šajā gadījumā 10 litros ūdens jāizšķīdina 40 pilieni joda, šķīdums jāielej smidzinātājā un jāapstrādā tomāti.
Arī spirta injekcijas zaļajiem vai pusgatavajiem tomātiem nav sliktas. Jānogaida, līdz auglis sasniedz normālu izmēru, un tad ar šļirces palīdzību jāiepilina 0,5 ml degvīna vietā, kur stublājs un tomāts savienojas. Pēc dažām dienām sāksies aktīvs nogatavošanās process.
LASI ARĪ ŠOS PADOMUS!
Lai neviens neietu zudībā! Kā nogatavināt tomātus laukā un telpās
Astoņi augi, ko SEPTEMBRĪ stādīt dārzā. + Vēl trīs padomi septembrim!
Palīgā, dzeltē tomātu lapas! Kā glābt augus un ražu?
Kā smidzināt tomātus pret slimībām un kaitēkļiem: lēti, parocīgi līdzekļi
Kā pareizi laistīt tomātus, lai raža priecētu? + Vēl pieci triki tomātu audzēšanai