
Foto – Pixabay
Dažas saimnieces liek gaļu aukstā ūdenī, citas gaida, kamēr ūdens uzvārīsies, un tikai tad tajā iegremdē gaļas gabalu. Uzzināsim, kā gaļu izvārīt ideāli.
Gaļa ir viens no izplatītākajiem produktiem cilvēka uzturā. Tā ir olbaltumvielu, dzelzs, fosfora, cinka un citu uzturvielu avots mūsu organismam. Tomēr, lai no gaļas gūtu maksimālu labumu un izbaudītu tās garšu, tā ir pareizi jāsagatavo.
Vispirms noskaidrosim, kā pareizi pagatavot gaļu: aukstā vai karstā ūdenī. Atbilde ir vienkārša, gaļu var likt jebkurā temperatūrā esošā ūdenī. Viss ir atkarīgs no tā, ko vēlaties panākt.
Kā pagatavot gaļu, lai tā būtu garšīga – padomi mājsaimniecēm
Ir daudz veidu, kā pagatavot gaļu, taču visvienkāršākais un visizplatītākais ir vārīšana. Galvenais noteikums ir neļaut ūdenim vārīties pārāk ilgi, citādi gaļa kļūs cieta un zaudēs garšu. Lai gaļa būtu garšīga, ievietojiet to ūdenī, kas jau ir uzvārījies, un vāriet uz lēnas uguns.
Kā pareizi pagatavot gaļu zupai – kulinārijas noslēpums
Zupā svarīga ir buljona garša. Tāpēc zupas gaļa jāliek aukstā ūdenī. Vārīšanas laikā tā izdala visu savu aromātu un sulu – tā iegūst bagātīgu buljonu.
Cik ilgi zupa jāvāra, ir atkarīgs no produkta un gabalu lieluma.
Parasti tas parasti aizņem aptuveni 1,5 līdz 2 stundas, bet atkarībā no receptes laiks var atšķirties.
Cūkgaļa vārās apmēram stundu, bet vistas gaļa būs gatava 30-40 minūtēs. Ja vēlaties pagatavot zupu ar kaulu buljonu, tas ir jāvāra aptuveni 2-2,5 stundas.
Ja zināt pareizos gatavošanas paņēmienus, pagatavot gaļu garšīgi nav nemaz tik sarežģīti.
Atcerieties, ka katram gaļas veidam ir nepieciešams atšķirīgs vārīšanas laiks, bet vissvarīgākais: nevāriet pārāk ilgi, citādi gaļa zaudēs visas savas veselīgās īpašības un kļūs cieta.
Sekojiet receptēm un eksperimentējiet, lai atrastu savu ideālo pagatavošanas veidu!
Vispārēji ieteikumi gaļas vārīšanas ilgumam
Gaļas vārīšanas laiks var atšķirties atkarībā no gaļas veida un vēlamā gatavības pakāpes. Tālāk sniegtas dažas vispārīgas vadlīnijas dažādu veidu gaļas vārīšanai.
Atkarībā no liellopa gaļas gabala un biezuma, liellopa gaļas pilnīgai vārīšanai var būt nepieciešamas no 1 līdz 3 stundām. Piemēram, dažus centimetrus bieza liellopa karbonādes gabala vārīšana ilgs aptuveni 1,5 līdz 2 stundas, bet bieza liellopa krūtiņas gabala vārīšana var ilgt līdz pat 3 stundām.
Vistas gaļa: Atkarībā no vistas gabalu lieluma vāra aptuveni 30 līdz 45 minūtes. Vistas krūtiņas bez kauliem un bez ādas vārīsies īsāku laiku nekā vistas veselas krūtiņas.
Cūkgaļa: Cūkgaļas vārīšana var aizņemt aptuveni 1 līdz 2 stundas atkarībā no gaļas gabala un biezuma. Piemēram, cūkgaļas karbonādes vai filejas vārīšanai var būt nepieciešama aptuveni 1 stunda, bet biezāka cūkgaļas pleca vai pakaļkājas vārīšanai var būt nepieciešamas aptuveni 2 stundas.
Zivis un jūras veltes: Zivis un jūras veltes parasti gatavojas daudz ātrāk nekā gaļa, un tās var izvārīt tikai dažu minūšu laikā. Piemēram, garneļu vārīšanai nepieciešamas tikai aptuveni 2 līdz 3 minūtes, bet biezāku zivju fileju, piemēram, laša, vārīšanai var būt nepieciešamas aptuveni 10 minūtes.
Svarīgi ņemt vērā, ka tās ir tikai vispārīgas vadlīnijas un faktiskais vārīšanas laiks var atšķirties atkarībā no konkrētās zivs gabala, izmēra un izmantotās vārīšanas metodes. Pirms pasniegšanas vienmēr ir ieteicams izmantot gaļas termometru, lai pārliecinātos, ka gaļa ir sasniegusi drošu iekšējo temperatūru.
LASIET ARĪ ŠOS PADOMUS!
Sāp locītavas? Nepērc dārgas zāles, uzvāri galertiņu!
Īsts ungāru gulašs no liellopu gaļas. Varena maltīte!
Desmit pavāra triki, lai izceptu visgaršīgāko gaļu un zivis!