Kā pareizi vārīt olas, lai dzeltenumi nekļūtu zilgani

14-12-2021

Olas ir lielisks ēdiens sātīgām brokastīm vai uzkodām. Droši vien tās atradīsies katrā ledusskapī. Daudziem garšo cieti vārītas olas kopā ar grauzdiņu, šķēlīti tomāta vai gurķa. Kā vārīt olas, lai tās nepārvārītos un dzeltenumi nekļūtu zilgani?

Ja pārāk ilgi turēsi olas verdošā ūdenī, baltums sāk atgādināt gumiju, bet dzeltenums kļūst zaļgani zils. Ne pārāk apetīti veicinošs krāsu salikums, vai ne?

Olu sagatavošana vārīšanai

Vārīšanai paredzētās olas vēlams izņemt no ledusskapja jau laikus. Ar stundu pietiks, lai tās mazliet sasiltu. Ja šo etapu izlaidīsi, čaula, vārot, visticamāk, saplaisās.

Vēl viens svarīgs noteikums: pirms gatavošanas olas vienmēr jānomazgā ar birstīti.



Vārīšanas knifiņi

Vārīšanas ilgums atkarīgs no dažādiem apstākļiem: olu svara, ūdens temperatūras, katliņa un citiem. Eksperimenti liecina, ka optimālais vārīšanas laiks, lai tiktu pie cieti vārītām olām, ir 10 – 12 minūtes.

Daži olu vārīšanas veidi

1. Saliek olas katliņā vienā kārtā un pārlej ar aukstu ūdeni. Ūdenim jābūt 4 – 5 cm augstāk par olu augšējo virsmu. Pieber 1 ēdamkaroti sāls un ļauj ūdenim uzvārīties. Tad samazina karstumu un vāra 10 – 11 minūtes.

2. Katlā saliktās olas pārlej ar ūdeni, pievieno sāli. Uz vidējas uguns uzvāra zem vāka. Pēc tam karsēšanu izslēdz un atstāj katlu uz plīts 12 – 20 minūtes.
Gatavību pārbauda, vienu olu pārgriežot.

3. Olas var ielaist arī verdošā sālsūdenī. Tas jādara uzmanīgi, izmantojot karoti, lai nesabojātu čaumalu. Vāra 10 – 11 minūtes.

Vieglāka nolobīšana

Lai čaumalu būtu vieglāk noņemt, vienmēr ūdenim jāpievieno sāls. Olas resnajā galā ar adatu izdur caurumu dažu milimetru garumā. Kad olas novārītas, tās uzreiz ieliek aukstā ūdenī. Straujā temperatūras maiņa veicina baltuma atdalīšanos no čaumalas. Tāpat pēc novārīšanas čaumalu var viegli saspiest un olas ielikt aukstā ūdenī uz 10 minūtēm. Iekšā iekļuvušais šķidrums atvieglos nolobīšanu.

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Mīksti vārīta ola rīvmaizē (skotu ola) video recepte

“Ēdiet kaut divas olas dienā!” Profesors Danilāns atmasko populāru mītu

Jaunums! Olās holesterīns ir, taču tas nav bīstams