Tomātu agrotehnikā ir daudz efektīvu paņēmienu, kurus nevajadzētu ignorēt. Protams, ja jūs interesē iznākums – ātrāka raža. Vasara paiet ātri, laika apstākļi ne vienmēr attaisno gaidīšanu, bet no tās labvēlības daudzējādā ziņā ir atkarīgs tomāta ražas apjoms un kvalitāte, īpaši vēlajām šķirnēm.
Kā paātrināt tomātu nobriešanu bez modīgiem biostimulatoriem un seniem maģiskiem rituāliem? Izmantojiet mūsu pārbaudītās metodes, ko mēs “nošpikojām” no savas lietas zinātājiem.
Kā ierobežot lapu attīstību
Tomātu nogatavošanos var paātrināt, nolaužot krūmu galotnes, bet atstājot 2-3 lapiņas virs augļaizmetņiem.
Vidējām un zemām tomātu šķirnes optimālai augļu attīstībai atstāj 4-5 lapotus zarus uz krūma, liekos izlauž.
Tas vajadzīgs, lai augi “koncentrētos” uz ražu, nevis tērētu spēkus kuplu vainagu veidošanai.
Apakšējās lapas uz krūmiem noņem līdz līmenim, kurā jau izveidojušies augļaizmetņi.
Tomātu nobriešanas paātrināšanai noder joda šķīdums (30 pilieni uz ūdens spaini).
Procedūru veic starp laistīšanas reizēm, tās pārtraukumā starp mēslošanām.
Uz zemajiem tomātu krūmiem pacentieties lapas pavērst pretī saulei un atbalstiem ķekarus.
Mitruma piekļuves ierobežošana
Var arī ierobežot mitruma piekļuvi augiem augļu nobriešanas periodā: a) apmēram 10 cm augstumā no augsnes līmeņa kātā izveido garengriezumus (50 –80 mm) un ievieto sērkociņus; b) pie pamatnes (3 -4 cm no zemes) vairākās kārtās cieši aptin plānu vara stiepli.
Palielināt krūma ražību palīdzēs brūnganu un zaļu augļu novākšana, ļaujot tiem nogatavoties telpās.
Atlikušie tomātu ķekari nobriedīs ātrāk, jo būs mazāk “konkurentu”.
Augusta vidū, lai pasargātu tomātus no aukstās rasas izraisītām saslimšanām, dobēs iesprauž plastmasas karkasu, ko uz nakti pārsedz ar plēvi.
Padomi nogatavināšanai
Lielus, zaļus tomātus novāc rīta stundās, kamēr augļi nav sasildījušies saulē.
Ātrai nogatavināšanai tos liek gaismā, vienmērīgai – augļus labāk uzglabāt tumšā, sausā un vēdināmā vietā.
Tomātus nesteidzīgai nogatavināšanai šķiro pēc vienādas gatavības pakāpes, saliek kastēs 2 -3 slāņos, starpas pildot ar zāģu skaidām.
Lai no krūma noņemtos tomātu augļus ātri nogatavinātu, tos tur siltā telpā t +20-25 OC, pievienojot tiem vairākus sarkanus tomātus.
Gatavo tomātu izdalītais etilēns radīs piemērotu atmosfēru visai tomātu “partijai”.
Šie agrotehniskie paņēmieni palīdzēs paātrināt tomātu nobriešanu un iegūt lielisku saldu un aromātisku augļu ražu. Galvenais – neļaut visam notikt pašplūsmā, bet ņemt iniciatīvu savās rokās. Novēlam panākumus!
Avots: “Lifehack”
LASI ARĪ ŠOS IETEIKUMUS!
Kas jādara ar pazarēm, kas – ar lapām. Knifiņi varenai gurķu un tomātu ražai!
Kā iegūt lielisku tomātu ražu. Trīs kļūdas, kuras nepieļaut audzēšanā!
Balkona tomāti jeb pundurtomātiņi aizņemtajiem. Audzēšanas knifiņi un šķirnes