Melleņu kompots. Šo recepti ģimene nodod mantojumā!

13-07-2020


Saimniece Ieva raksta: “Manas mīļākās vasaras ogas ir mellenes. Iespējams, tās ir bērnības atmiņas par mannas putru un lielu krūzi melleņu kompota, ko gatavoja vecmāmiņa. Pats apbrīnojamākais, ka kompots vecmāmiņai bija visu gadu. Pat ziemas brīvdienās viņa no pieliekamā atgriezās ar trīslitru burku. Kad kļuvu lielāka, palūdzu vecmāmiņa recepti un to pierakstīju. Šķiet, drīz to nodošu savai meitai!”

Sastāvdaļas (3 litru burkai)
250 g melleņu
1,5 glāzes cukura
3 l ūdens
Vecmāmiņai ir dziļurbuma ūdens, bet es to pērku veikalā. Arī es kompotu vāru bez sterilizācijas.

Pagatavošana

Katliņā uzvāra ūdeni.

Sagatavotas, pārlasītas un nosusinātas ogas ieber burkā, kas iepriekš izmazgāta ar sodu.

Ogām pārlej verdošu ūdeni uz 5-10 minūtēm.

Ūdeni uzmanīgi ielej atpakaļ katlā un ļauj uzvārīties.

Burkā ar sasildītām ogām ieber cukuru un uzliek iepriekš novārītu vāciņu.

Ūdens katliņā šoreiz ātri uzvārās, uzreiz noņem no uguns un ielej burkā ar ogām un cukuru.

Ar aizvākojamo mašīnīti aizgriež vāciņu.

Apgriež burku otrādi, lai pārliecinātos, vai netek. Ja tomēr tā gadās, nevajag censties glābt vāciņu,
jāpaņem jauns, jāsterilizē un jāuzliek burkai.

Burku ar kompotu ietin dvielī vai segā – lai konservēšanās process turpinās pēc iespējas ilgāk.

IZMĒĢINI ARĪ ŠO RECEPTI! JĀŅOGU KOMPOTS