Garšīgas diētas piemērs, kad saausinājies gastrīts vai kuņģa čūla

04-05-2019

Marmitako tuna pot fish salmon stew with potatoes

Garšīgas receptes tiem, kuri cieš no gastrīta vai kuņģa čūlas saasinājuma.

Zupa no kuprlaša (gorbušas)
Nepieciešams: 250 ml ūdens, 4 vidēji lieli kartupeļi, 5 ēdamkarotes vārītu rīsu, 150 ml liesa piena, 100 g vārīta kuprlaša, sāls un dilles pēc garšas

Kartupeļus sagriež kubiciņos un novāra. Vārītos kartupeļus sajauc ar rīsiem un karstu pienu, pievieno sāli un sablendē. Zivi sadala nelielos gabaliņos, dilles sīki sasmalcina un pievieno sakultajam biezenim. Visu uzkarsē līdz viršanai un pasniedz ar grauzdētu baltmaizi.

cukgala
Vārītas gaļas ragū
Nepieciešams: 200 g vārītas liellopa gaļas, 1 vidēji liels kartupelis, 1 neliels burkāns, 200 g ziedkāpostu, 200 g kabaču, 1 ēdamkarote zaļo zirnīšu, 2 tējkarotes sviesta, 1,5 tējkarotes kviešu miltu, pusglāze piena, 1 glāze ūdens, sāls pēc garšas

Vārīto gaļu sagriež nelielos gabaliņos, liek katliņā, aplej ar pusglāzi karsta ūdens un 10 minūtes sautē uz lēnas uguns. Tad pievieno sīki sagrieztu kartupeli, burkānu, kabaci, ziedkāposta gabaliņus, zaļos zirnīšus, pielej atlikušo pusglāzi ūdens un pieber sāli. Uz lēnas uguns turpina sautēt vēl 30 minūtes. Izsijātus miltus iemaisa pienā, pielej ragū un, uzmanīgi maisot, vēl sautē 3–5 minūtes.

Olu suflē
abolu_muss
Nepieciešams: 4 olas, 2 tējkarotes sviesta, 4 tējkarotes saberztu vaniļas sausiņu, 2 glāzes piena, cukurs un sāls pēc garšas

Olu dzeltenumu sajauc ar cukura sīrupu un saberztiem sausiņiem. Olbaltumus sakuļ stingrās putās un uzmanīgi pievieno dzeltenumiem. Masu ielej dziļā, ar sviestu ieziestā un izsijātiem saberztiem sausiņiem apkaisītā pannā. Lai karstums labāk piekļūtu suflē vidum, krusteniski izdara 2/3 dziļu iegriezumu, tad uz 10–15 minūtēm liek ne pārāk karstā cepeškrāsnī. Lai suflē nepiedegtu, to var apklāt ar tīru papīru.

Rīsu sacepums ar āboliem
Nepieciešams: 4 ēdamkarotes rīsu, 3 glāzes ūdens, 4 tējkarotes sviesta, 2 olas, 2 āboli, 2 tējkarotes krējuma, sāls un cukurs pēc garšas

Rīsus novāra sālsūdenī un nokāš caurdurī. Olu dzeltenumu sajauc ar 2 tējkarotēm mīksta sviesta un cukuru, bet pēc tam ar stingrās putās sakultu olbaltumu. Pusi no rīsiem sajauc ar daļu sakultās masas, liek ar sviestu ieziestā formā, tiem virsū – nomizotus un šķēlītēs sagrieztus ābolus, visu aplej ar atlikušo cukura sīrupu. Virsū liek atlikušos rīsus, izlīdzina, apslaka ar kausētu sviestu un cep cepeškrāsnī. Pasniedz ar krējumu.

Sastāvdaļas visām receptēm dotas divām porcijām.

Starp citu
Zāļu tēja
Mazināt nepatīkamās sajūtas kuņģa čūlas un gastrīta saasināšanās gadījumā palīdz zāļu tējas.
* Līdzīgās daļās sajauc kailās lakricas un altejas saknes, kumelīšu ziedus, fenheļa augļus un vārpatas sakneņus. 2 tējkarotes sasmalcinātā maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 20 minūtes karsē ūdens peldē, tad atdzesē un izkāš. Dzer pa glāzei no rīta un vakarā.