Kā ziemai uzglabāt augļus un dārzeņus, kas jātur atsevišķi? Eksperta padomi

27-09-2018

abolsbumbieris


Lielākā daļa augļu, izņemot ābolus un bumbierus, nav piemēroti ilgai uzglabāšanai uz ziemas periodu, jo tos bojās aukstums, ja temperatūra nokritīsies zem 10°C.

• Ābolus lieciet katru atsevišķi ar kātiņiem uz augšu koka plauktos, ietītus papīra dvieļos vai saliktus koka kastēs. Āboli arī labi uzglabājas lielos kartona augļu paliktņos. Pārliecinieties, ka augļi nesaskaras un starp tiem nav bojātu – viens bojāts ābols patiešām sabojās visu krājumu. Ābolus var uzglabāt aptuveni sešus mēnešus pēc novākšanas atkarībā no šķirnes.

• Bumbierus glabā tāpat kā ābolus. Lieciet tos glabātavā, kamēr tie vēl cieti. Tiklīdz tajos galā varēs iespiest ar pirkstu vai tie sāks mainīt krāsu, pārlieciet tos siltākā vietā. Tiem vajadzētu pilnībā nogatavoties dažās dienās.

Veidojiet dārzeņu krājumu
kartupeli
• Kartupeļus glabājiet koka kastē vai plastikāta atkritumu tvertnē, kuras augša un apakša ir labi ventilēta, vai stiepļu grozā. Turiet tos tumsā, jo gaismas ietekmē veidojas zaļi, veselībai kaitīgi plankumi. Izsviediet ārā bojātos vai sapuvušos dārzeņus. Kartupeļi var glabāties temperatūrā, kas pārsniedz 2°C. Ja kļūst aukstāks, apsedziet tos ar salmiem vai sienu. Nepareizi glabāti kartupeļi zaudē tajos esošo C vitamīnu.

• Apsedziet burkānus ar mitrām smiltīm kastē, lai tie ilgāk saglabātos svaigi un ēdami.

• Ķirbjus vai kabačus pakariet vecās, tīrās zeķubiksēs, lai mazinātu dārzeņu pašu svara radīto spiedienu. Vai arī novietojiet tos uz lielām platmasas paplātēm tā, lai tie nesaskartos.

• Kāpostus sasieniet kopā ar kātiem un paceliet tos uz virvēm vai nūjām, ja iespējams, ar galviņām uz leju. Tos arī var glabāt koka plauktos ar labu vēdināšanu.

• Pastinakus un bietes glabājiet smilšu kaudzē uz grīdas.
Palūdziet veikalā vecas kartona augļu kastes – tās ir ideāli piemērotas uzglabāšanai.

Burkānus un citas saknes glabājiet kastēs, kas pildītas ar mitrām smiltīm. Vispirms noņemiet visas lapas.

Tomāti ilgāk paliek svaigi, ja tos glabā atsevišķi, nesaskaroties vienam ar otru, uz grīdas dēļiem.

Rudenī var pat noplūkt zaļus tomātus kopā ar lakstiem, sasiet tos kopā un pakārt vēsā, labi ventilētā vietā. Pēc laiciņa jums būs pie zariem nogatavojušies tomāti.

Glabāšana dārzā

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Ja jums nav telpas uzglabāšanai mājā un arī garāžas, produktus var uzglabāt dārzā.
1. Uzmanīgi novietojiet nelielus augļu vai dārzeņu krājumus koka kastēs un aprociet tās dārzā izveidotā bedrē.

2. Izklājiet bedri ar smalku drāšu žogu, lai tajā neiekļūtu peles un citi kaitēkļi.

3. Zemes mitrums saglabā produktu svaigumu. Šādā veidā vairākus mēnešus var uzglabāt ābolus, burkānus un selerijas.

Piezīme: Ja audzējat burkānus un pastinakus, atstājiet tos pa ziemu zemē, aukstā laikā apklājot ar aitas vilnu – un tad vienkārši izrociet pēc vajadzības.

Īpaši sausi apstākļi

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Ķiploki, sīpoli un citrusaugļi necieš mitrumu, tāpēc tos uzglabājot, tam jāpievērš īpaša vērība.

• Sīpolus kaltējiet uz režģa plauktiņa saulē vairākas dienas, pēc tam pakariet atsevišķi ar galvām uz leju, vecās zeķu biksēs, ar mezglu atdalot vienu no otra. Glabājiet vēsā vietā un, kad vajadzīgs sīpols, to vienkārši nogrieziet.

• Vai arī sasieniet sīpolus garās franču stila bizēs vai pakariet tos iepirkumu tīkliņos. Regulāri pārbaudiet sīpolus un izņemiet mīkstos vai sapuvušos.

• Izžāvējiet un glabājiet ķiplokus tāpat kā sīpolus. Nekad neglabājiet sīpolus ledusskapī vai aizvākotā plastmasas traukā. Tie ātri kļūs mīksti un var sapelēt.

• Apelsīni un klementīni arī var palikt svaigi ilgāku laiku, ja tos ietīsiet papīra dvieļos un glabāsiet vēsā un tumšā vidē. Laiku pa laikam pārbaudiet augļus un izņemiet tos, kas sākuši bojāties.

• Glabāšanai izraugieties tādus apelsīnus un citronus, kas pēc izjūtas ir smagi savam lielumam. Tajos ir daudz sulas, tāpēc tie glabājot tie tik ļoti neizžūs.

Noderīgi
Nesaderīgas kombinācijas
Esiet uzmanīgi ar šādām kombinācijām glabātuvē: ābolus, bumbierus un tomātus jāglabā atsevišķi no citiem augļiem un dārzeņiem. Tie izdala etilēnu, kas paātrina nogatavošanos. Piemēram, kāpostu lapas var sākt dzeltēt unpūt, un burkāniem rasties rūgta garša.