Kopš seniem laikiem lēcas uzskatītas par dziedniecības augu. Tās lietoja kuņģa slimību ārstēšanai un kā nervus nomierinošu līdzekli. Pret bakām lēcu novārījumu lietoja gan iekšķīgi, gan ārīgi. Novārījumu iesaka arī nierakmeņu gadījumos vai ja slimas aknas.
Lēcu milti tiek izmantoti daudzu tautas medicīnas preparātu pagatavošanai. Sajauktus ar sviestu, tos lieto apdegumu, bet kopā ar olu dzeltenumu – brūču dziedēšanai. Lēcas ieteicamas sirdsslimnieku ēdienkartē.
Lēcās ir daudz fosfora un B grupas vitamīnu, tāpēc to ēdieni ir veselīgi garīgā darba veicējiem, radošiem cilvēkiem. Tās pārspēj daudzus citus augu un dzīvnieku valsts produktus arī tajā ziņā, ka satur vairāk vielu, kas veicina asinsrades procesus, iedarbojas nomierinoši. Spontānu nakts pollūciju, kā arī pāragras ejakulācijas gadījumā ieteicams uz nakti ēst lēcu biezputru vai zupu.
Turklāt lēcas var pievienot gaļas un dārzeņu zupām, salātiem. Līdz mūsdienām saglabājusies slavenā Bībelē minētā lēcu viruma recepte.
Lēcu virums
Labi izmērcētas lēcas vāra uz lēnas uguns 20 minūtes.
Pa to laiku uz pannas augu eļļā apcep sagrieztu sīpolu, kubiņos sagrieztus četrus vidējus kartupeļus un vienu burkānu.
Katliņā liek sīpolus, kartupeļus un burkānu, sīki sagrieztas pētersīļu saknes un dažus melno piparu graudiņus.
Pievieno sāli un uz mazas liesmas vāra vēl 7–10 minūtes.
Tad pievieno 5–7 saspiestas ķiploka daiviņas, karoti sasmalcinātu dārza pupumētru.
Katliņu noņem no uguns, silti ietin un ļauj dažas minūtes ievilkties.
Vārītas lēcas
Glāzi labi izmērcētu lēcu aplej ar 2–3 glāzēm auksta ūdens, liek uz lēnas uguns un vāra gatavas.
Beigās pievieno eļļā apceptus sīpolus, nolej lieko ūdeni un pievieno kādu karoti sviesta.