Vispārzināms, ka pats pieejamākais kalcija avots ir piens un tā piena produkti. Taču rūgtā patiesība ir tā, ka no visa ar produktiem uzņemtā kalcija pieaugušajiem organismā uzsūcas tikai 25–35% (bērniem – līdz 70%).
Kalcija uzsūkšanās notiek tievajā zarnā, un šo procesu vada bioloģisko regulatoru sistēma. Katru dienu kalcija maiņas procesa rezultātā aptuveni 0,4 g šīs vielas nonāk kaulos un tikpat tos pamet.
Vairākums ārstu pateiks, ka pareizi sabalansēta diēta, kas sastāv no liesas gaļas, zivīm, augļiem, dārzeņiem, pilngraudiem un liesiem piena produktiem, ir garants, ka organisms saņems visus labas veselības saglabāšanai nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Bet viņi arī piebildīs, ka sabalansētais uzturs negarantē nepieciešamo kalcija devu, īpaši, ja cilvēkam jau ir pāri trīsdesmit. Kad šis vecuma slieksnis pārkāpts, laiks sākt domām par kalcija papildu piedevām.
Labākie kalcija avoti
Produkti Porcija Kalcijs (mg)
Liess jogurts 1 glāze 452
Piens (2%) 1 glāze 296
Vārīti brokoļi 100 g 205
Čedaras siers 30 g 202
Konservēts lasis (ar asakām) 90 g 181
Sardīnes (ar asakām) 2 sardīnes 92