Sīpolu ģimene ir krietni kupla un krāsaina. Lai arī esam raduši domāt, ka sīpols ir tikai sīpols, gan garšas ziņā, gan arī no skata tie ir atšķirīgi.
Dzeltenie sīpoli. Mums paši pazīstamākie. Tos pievieno zupām, pīrāgu pildījumiem, salātiem un nelielā daudzumā dažādiem ēdieniem garšai.
Sarkanie sīpoli. Tajos ir vairāk ēterisko eļļu nekā dzeltenajos, un to garša ir asāka. Sarkanos sīpolus pievieno zivju konserviem un ēdieniem, kur der svaigi sīpoli. Karsējot tie zaudē krāsu, bet ēdiens var iekrāsoties zilgani violets.
Šalotes sīpoli. Tie ir gaiši violeti mazi sīpoliņi, var būt ovāli un pat gareni. Profesionāli pavāri tos ļoti iecienījuši, jo tos viegli nomizot, tie ēdienam piešķir izsmalcinātu aromātu, nenomācot citas garšas. Tie ir lieliska garšviela izsmalcinātām zupām, buljoniem un mērcēm.
Salātu sīpoli. Atgādina mazus puravus, bet pēc garšas – parastos sīpolus. Vāc ļoti agri, kad vēl nav izveidojušies bumbuļi. Maigās garšas dēļ der salātiem un uz grila gatavotiem ēdieniem.
Puravi. Atšķirībā no pārējiem neizveido sīpolu. Stingrās lapas apakšdaļā ir gaišas un sulīgas, augstāk – tumšākas un cietākas. Puravu garša lieliski papildina salātus, zupas un sautējumus.
Lasi tālāk par cepamajiem sīpoliem, pērļu sīpoliņiem, maurlokiem!