Pamēģiniet ātrāk pagatavojamu, diētiskāku lēni gatavojamā lauku cepeša versiju, kas turklāt neko nezaudē no aromāta vai garšas. Sātīgai, krietnai maltītei ēdienu pasniedz ar jauno kartupeļu biezeni.
SASTĀVDAĻAS
4 porcijas
Sagatavošana 10 minūtes
Termiskā apstrāde 15 minūtes
Katrā porcijā ir • 437kkal • 26g proteīna • 20g ogļhidrātu, no tiem 12g cukuru • 28g tauku, no tiem 9g piesātinātu • 2g šķiedrvielu
200g jauno kartupeļu
2 puravi
450g jēra filejas
3 ēdamkarotes olīveļļas
250g mazu brokoļu ziedkopu
400g kārba nosusinātu flažoleta pupiņu
2 sakapāti svaigi rozmarīna zariņi
6 ēdamkarotes balzametiķa
2 ēdamkarotes jāņogu želejas
ALTERNATĪVAS SASTĀVDAĻAS
• Kā lētāku alternatīvu filejai sagriež liesus jēra steikus platās sloksnēs asā leņķī pretēji gaļas šķiedrai.
• Šķēlēs sagriezta cūkgaļas fileja vai cūkgaļas strēmeles cepšanai uz pannas ir laba alternatīva jēra gaļai.
• Flažoleta pupu vietā pamēģiniet turku zirņus vai borloti pupiņas.
• Sarkano jāņogu želejai ir asi salds aromāts. Citi piemēroti augļu konservi ir mežābolu vai pīlādžu želeja vai apelsīnu džems.
PAGATAVOŠANA
1. Kartupeļus novāra verdošā ūdenī 15 minūtes vai kamēr gatavi. Paralēli sagriež puravus, pārgriež katru šķēli uz pusēm un noskalo caurdurī. Jēra fileju sagriež 2cm biezās šķēlēs. Uz lielas uguns cepampannā sakarsē 2 ēdamkarotes eļļas. Pievieno puravus, samazina uguni līdz vidējai un maisot cep 3 minūtes vai kamēr mīksti.
2. Pievieno brokoļus un maisot cep vēl 3 minūtes. Iemaisa flažoleta pupiņas un izkarsē 1 minūti. Pārliek dārzeņus un pupiņas traukā, apsedz un noliek siltumā.
3. Uz pannas lej atlikušo 1 ēdamkaroti eļļas, liek jēra šķēlītes un rozmarīnu. Cep uz vidējas uguns 2 minūtes, piespiežot jēra šķēlītes pie pannas tā, lai izceptos ātri un vienmērīgi. Apgriež šķēles uz otru pusi un cep vēl 3 minūtes vai kamēr brūnas. Pārliek jēra gaļu traukā ar dārzeņiem un noliek siltumā.
4. Atkal liek pannu uz lielas uguns. Pielej 4 ēdamkarotes ūdens un balzametiķi. Pievieno jāņogu želeju, maisot, kamēr tā izkūst. Jāņogu mērci strauji vāra 1 minūti, pastāvīgi maisot. Kartupeļus nosusina un viegli saspaida ar dakšiņu. Sadala jēra gaļu, pupas un kartupeļus uz četriem šķīvjiem un pārlej mērci.
ŠEFPAVĀRA PADOMI
! Jēra fileja ir liesa gaļa, kas izgriezta no dzīvnieka kakla vai ciskas daļas. To reizēm pārdod kā filejas gabalu vai kā jau gatavus, sagrieztus medaljonus. Šajā receptē izmantota ciskas fileja, ko var izcept salīdzinoši ātri, nepadarot sīkstu.
FLAŽOLETA PUPAS
Tāpat kā citas pupiņas flažoleta pupām ir zems glikēmiskais indekss (GI), kas tās padara par ilgstošākiem enerģijas avotiem nekā daudzus citus pārtikas produktus. Šajās pupās arī ir daudz šķiedrvielu, kas nāk par labu sirds un gremošanas sistēmas veselībai.