Linsēklas ir lielisks dziednieciskas eļļas un citu vērtīgu vielu avots. Savukārt linsēklu dīgsti ir dabīgs profilaktisks un dziedniecisks preparāts kuņga un zarnu trakta saslimšanām.
Linsēklu dīgsti nāk par labu disbakteriozes, alerģijas, artrīta, artrozes, atesklerozes, sirds šēmiskās slimības gadījumā. Lielisks līdzeklis sirds un asinsvadu slimību profilaksei, tostarp galvas smadzeņu asinsvadu saslimšanām.
Tiem ir arī vispārēji atveseļojošas īpašības. Tāpat tos iesaka lietot topošajām māmiņām.
Linsēklas diedzē starp marles vai kokvilnas auduma kārtām. Marlei pastāvīgi jābūt mitrai.
Linsēklas dīgst un aug nevienmērīgi, tāpēc tad, kad pirmās izdīgušas (aptuveni divas dienas pēc izmērcēšanas), visu porciju liek burkā un pārliek ledusskapī, kur sēklas turpina lēnām dīgt.
Pretējā gadījumā sēklas “sapinas” marlē un būs grūti tās ievākt no diedzēšanas virsmas.
Labākais veids šādā gadījumā ir vienkārši nokasīt sēklas ar karotīti. Daļa būs traumēta, un tālāka augšana apstāsies.
Rekomendācija: vienā reizē audzēt ne vairāk kā divas ēdamkarotes sausu sēklu. Lietošanas daudzums – 10 līdz 15 g (1 tējkarote) no rīta pirms ēšanas.
Ledusskapī var uzglabāt līdz piecām diennaktīm. Ilgākai uzglabāšanai var konservēt medū. Dīgstus sajauc ar medu attiecībā 1:4 un liek ledusskapī. Tādējādi uzglabāšanas laiks paildzinās līdz mēnesim.
Glabājot dīgstus jātur mitrā vidē. Katru dienu tos noskalo ar tekošu ūdeni, bet vajadzības gadījumā arī dezinficē ar vāju kālija permanganāta šķīdumu.
Tiem, kuriem ir problēmas ar zobiem, dīgstus var sasmalcināt, pievienojot ābola vai citu augļu vai dārzeņu mīkstumu.
LASU ARĪ ŠOS RAKSTUS!
Dārza darbi kopā ar bērniem: lociņi, dīgsti, puķes, sēklas
Divas metodes lociņu audzēšanai uz palodzes: “paklājiņš” un maisiņā
Brokoļu dīgsti aizsargā pret vēzi. Cik jāapēd, lai būtu efekts?