
Kadrs no video
Tuvojas Lieldienas, kas jau izsenis ir tradīcijām bagāti svētki. Lai arī katrā mājā tos mēdz godāt atšķirīgi, svētku maltīte ir neiztrūkstoša Lieldienu sastāvdaļa. Latvijas gardāko stāstu stāstniece un Rimi gardēde Ilze Jurkāne dalās ar savas ģimenes receptēm, bez kurām viņas Lieldienas nebūtu iedomājamas.
Lieldienu pasha
Pasha tradicionāli ir pareizticīgo Lieldienu saldais ēdiens, kuru gardēde bauda jau no bērnības. Tās pagatavošanai Ilze Jurkāne izmanto koka veidni, lai piešķirtu pashai autentisku vizuālo noformējumu.
Sastāvdaļas
• 800 g pilnpiena biezpiena
• 400 g sviesta
• 400 g saldā krējuma
• 2 tējk. vaniļas (var aizvietot ar vaniļas cukuru – tad ņem nedaudz mazāk parastā cukura)
• 200 g cukura
• 3 ēd. k. citrona miziņas
• 100 g gaišo rozīņu
• 100 g žāvētu aprikožu
• 200 g mandeļu – blanšētas, sasmalcinātas
• 1 tējk. sāls
• 2 olu dzeltenumi
Pagatavošana
Ja nav pieejamas jau blanšētas mandeles, tad bļodā ieliek mandeles un aplej ar verdošu ūdeni. Kad mandeles samirkušas, tās noloba un sasmalcina blenderī.
Samaļ arī aprikozes un rozīnes. Pa porcijām sablendē biezpienu, sviestu, krējumu, cukuru, citrona miziņas, sāli, vaniļu un olu dzeltenumus.
Tad visus produktus rūpīgi samaisa. Pēc garšas var pievienot vēl kādu sastāvdaļu, varbūt nedaudz cukura.
Sietā, puķu podā vai koka veidnē ieklāj marli tā, lai audums sniedzas pāri malām. Ieliek “trauku” lielā bļodā, kurā notecēs sūkalas. Veidnē iepilda biezpiena maisījumu. Uzliek slogu un novieto vēsumā.
Pēc dienas vai divām pashu izņem no trauka un pārliek uz skaista šķīvja. Rotā ar īstām vai cukura puķītēm, vai krāsainām konfektēm. Var izmantot arī zemenes vai avenes.
VIDEO: Pashas recepte poļu gaumē