Klasisks vinegrets soli pa solim. Knifiņi slaveno salātu pagatavošanai

20-02-2018

vinegrets


Vingereta nosaukums esot radies no anekdotiskas situācijas. Reiz francūzis diviem Aleksandra I galma krievu pavāriem, kuri vārītus dārzeņus aizdarīja ar etiķi, pārvaicājis: “Vinaigre?” Krievi, neprotot franču valodu, bet vēlēdamies izpatikt ārzemju kolēģim, atbildējuši: “Vinegret, vinegret.”

Klasiskajā vinegreta receptē nav pārmērību, tā ir vienkārša un pieticīga. Tomēr tāpat kā jebkurus citus salātus arī vinegretu var radoši pilnveidot. Dažas saimnieces pievieno siļķi, citas – vārītas pupiņas, olīvas, vistu vai olas. Produkti vienmēr ir ierasti, garša izdodas harmoniska.

Gurķus iesaka izvēlēties tieši sālītus, ideālā gadījumā – no mucas. Derēs arī marinēti, bet tos jāņem vairāk. Pikantāka mērce izdosies, ja pievienosi karotīti sinepju, nedaudz citrona sulas vai balzametiķa.

Sastāvdaļas
500 g skābētu kāpostu
2 sīpoli
4 burkāni
3 bietes
2 gurķi
3 kartupeļi
400 g zaļo zirnīšu
1 ēdamkarote etiķa
Malti melnie pipari pēc garšas
Augu eļļa pēc garšas
Lociņi pēc garšas

Pagatavošana
vinegrets1
Burkānus, bietes, kartupeļus novāra ar visu mizu, atdzesē, notīra.

Visus dārzeņus sagriež mazos kubiņos.

Pēc tam tikpat rūpīgi sagriež gurķus. Sīpolus sagriež četrās daļās, tad sasmalcina.

Liek traukā, pārlej ar etiķi, atstāj iemarinēties uz 15 minūtēm.

Pēc tam etiķi nolej.
vinegrets2
Dziļā bļodā vai katlā liek skābētus kāpostus, pievieno marinētos sīpolus, sīkos kubiņos sagrieztos gurķus, tāpat zaļos zirnīšus un citus sagrieztos dārzeņus.

Ja nepieciešams, pievieno sāli, pārkaisa ar maltiem pipariem, pielej eļļu, rūpīgi samaisa.

Liek salātu traukā un pārkaisa ar sasmalcinātiem lociņiem.
vinegrets3
Rezultāts daudzējādā ziņā atkarīgs arī no dārzeņu griešanas: jo precīzāki un mazāki ir kubiņi, jo izsmalcinātāka garša.

Vinegretam iesakām smaržīgu, nerafinētu saulespuķu eļļu: tādējādi salāti izdosies īpaši garšīgi.

Padalies receptē ar draugiem!