Skumbriju, protams, sāla sālījumā, bet zeltaino krāsu kā kūpinātai zivij tai piešķir sīpolu mizas! Skumbriju iesālīt mājas apstākļos ir vienkārši, zivs ir trekna, tāpēc garša iznāk kā mazsālītai.
Turklāt viss notiek dabīgi, bez jebkādiem konservantiem vai E-vielām.
Veikalos tik skaisti izskatās sāļās, kūpinātās skumbrijas zeltainā krāsā. Ar prātu saproti, ka mūsdienās bez ķīmijas rūpnieciskajā apstrādē neiztikt, bet izskatās labi tik un tā.
Tāpēc pamēģināsim tikpat skaistu un garšīgi zivi pagatavot mājās – un pilnīgi veselīgi!
Sastāvdaļas
1 skumbrija
1 litrs ūdens
3 ēdamkarotes sāls
1 ēdamkarote cukura
3 melno piparu graudiņi
1 lauru lapa
3 krustnagliņas
0,5-1 tējkarote koriandra
Kaltētas apelsīna miziņas – pēc vēlēšanās
1/4 tējkarote sinepju pulvera
Pagatavošana
Pirms ķerties pie mājas sālījuma gatavošanas, jāzina vajadzīgais marinādes daudzums.
Traukā, kurā gatavosi sālīto skumbriju, ieliec zivi un pārlej ar ūdeni tā, lai ūdens to pilnīgā apsegtu. Mums iznāca litrs, tāpēc arī garšvielas aprēķinātas šādam tilpumam. Ja iznāk mazāk vai vairāk, proporcionāli mainiet arī garšvielu daudzumu.
Ūdeni uzvāra, pievieno sīpolu mizas un vāra 10-15 minūtes, noņem no uguns un ļauj nostāvēties 30-40 minūtes.
Sīpolu novārījumu nokāš, ja iznācis mazāk par 1 litru, pielej ūdeni. Mizas var izmest, tās vairs nebūs vajadzīgas.
Pievieno sāli, cukuru, garšvielas (pēc vēlēšanās var pielikt kaltētas apelsīna miziņas), samaisa, liek uz uguns un ļauj uzvārīties, vāra, kamēr cukurs un sāls izkusuši, pēc tam atdzesē. Izkāš caur sietiņu, lai izņemtu lauru lapas un apelsīna miziņas.
Zivi var marinēt parastā plastmasas pudelē ar apgrieztu augšpusi. Zivi liek pudelē, pārlej ar atdzisušu marinādi tā, lai skumbrija būtu pārsegta, pievieno naža galu sinepju.
4 stundas tur istabas temperatūrā, pārsedz pudeli ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 3-4 dienām.